17.4.16

10+1 vinkkiä pääsykoelukemiseen

Mua pyydettiin tekemään postaus siitä, miten luen pääsykokeisiin ja jakamaan hieman vinkkejä. Oonkin pyöritellyt päässäni tämmöistä postausta, joten nyt tuleekin mun vinkit pääsykoelukemiseen ja kerron, miten itse toteutan niitä. Itse luen siis kauppatieteiden pääsykokeeseen. Sinne on tosi vaikea päästä ja lukemista on valtavasti. Suosituksena on lukea 6-8h päivässä ja 5-6 päivää viikossa muutaman kuukauden ajan. Omistan siis koko elämäni lukemiselle tämän kevään ajaksi. Hain samaan paikkaan myös viime vuonna, mutta jäin muutamia pisteitä vaille. Nämä vinkit on laadittu sen pohjalta, mitä opin luku-urakasta viime vuonna ja mitä teen eri tavalla nyt tänä vuonna. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua monelle! :)

kauppatieteet pääsykoevinkkejä (4)

1. Mieti mikä motivoi. Mun mielestä ensimmäinen mistä pitää lähteä liikkeelle on tehdä motivaationlähteet selväksi. Miettiä, miksi juuri tämä ala. Miksi juuri tämä koulu? Onhan ala kiinnostava? Motivoiko kenties opiskelupaikkakunta, opiskelijaelämä, tuleva työllisyystilanne ja palkka vai muuttaminen ja itsenäistyminen? Motivaation pitää lähteä itsestä, eikä tiettyyn kouluun kannata hakea esimerkiksi vanhempien tai suvut paineen takia tai yleisen hyväksyttävyyden takia.

2. Tee lukusuunnitelma ja aikatauluta. Ehkä yleisin opiskeluneuvo, mutta tärkeä sellainen. Kannattaa miettiä esimerkiksi montako kertaa haluaa lukea kirjat läpi (muistaen, että laatu korvaa määrän) ja asettaa aikataulut lukemiselle. Itse käyn samalla töissä, joten aikatauluttaminen on tärkeää. Asetan itselleni tavoitteen, montako tuntia minäkin viikkona pitää saada luettua. Jääkaapin ovessa on viikottainen aikataulu, jossa näkyy joka päivälle työ- ja lukutunnit. Lisäksi oon laittanut näkyville, koska tulisi syödä ja koska treenata tai käydä lenkillä. Tää on helpottanut huomattavasti ja asioita saa enemmän aikaa. Ja niistä lukutunneistakin on helpompi pitää kiinni. Lisäksi teen aina viikottaisen lukusuunnitelman ja asetan päivittäiset lukutavoitteet. Tavoitteista ja suunnitelmista on tärkeä pitää kiinni, vaikka myönnän kyllä, että se on itsellekin välillä vaikeaa.

3. Löydä itsellesi sopivat opiskelutekniikat. Mieti oletko visuaalinen oppija vai opitko esimerkiksi kuuntelemalla. Itse olen ensimmäistä, joten siihen mulla on antaa enemmän vinkkejä. Jälkimmäiseen vinkkejä voisivat olla esimerkiksi ääneen lukeminen tai oman puheen nauhoittaminen ja kuunteleminen. Mulla toimii parhaiten tekeminen. Pelkkä lukeminen on puuduttavaa ja mulla ainakin usein ajatus karkailee ja paljon. Siksi luen usein esimerkiksi eriväristen korostustussien kanssa ja mulla on jokaiselle oma koodi (esim. keltainen tussi käsitteille, pinkki tärkeille kohdille ja lauseille, vihreä vuosiluvuille ja oranssi henkilöille). Lisäksi kirjoitan muistiinpanoja, teen käsitekarttoja, kirjoitan huomioita marginaaleihin, teen muistikortteja ja kirjoitan muistilappuja. Mieti itsellesi sopivat opiskelutekniikat ja käytä niitä. Jotkut vuoraavat huoneensa tai vaikka vessan peilinsä muistilapuilla. Yksi tehokkaimmista tekniikoista mulle on ollut lukea ensin kappale läpi ja sitten miettiä kaikki asiat mitä muistan kappaleesta katsomatta sitä. Työlästä, mutta tehokasta.

kauppatieteet pääsykoevinkkejä (2)

4. Löydä sopiva rytmi ja paikka. Rytmin löytämiseen auttaa tietty toi aikatauluttaminen. Mieti myös jääkö asiat parhaiten päähän aamulla vai illalla. Itse olen tehokkaimmillani aamusta, joten silloin saan luettua parhaiten. Mieti myös tehokas lukupaikka. Onko se kotona vai kirjastossa? Oon ainakin huomannut, että kotona ajatus hyppii muihin asioihin helposti ja saattaa löytää itsensä tekemästä jotain ihan muuta kuin lukemasta.

5. Nuku, liiku, syö hyvin. Peruspilarit jaksamiselle on hyvät ja riittävät yöunet, terveellinen ruoka ja liikunta. Liikunta on erityisen tärkeää, kun istuu kaikki päivät sisällä. Tee pieniä happihyppelyitä taukojen aikana ja harrasta liikuntaa, missä saat vastapainoa istumiselle. Kunnon yöunet ei ole korvattavissa edes sillä energiajuomalla, vaikka itsekin niitä juon välillä. Hyvin nukutun yön jälkeen ajatus pysyy paremmin kasassa. Väsyneenä saattaa hoksata lukeneensa muutaman sivun ilman, että mitään jäi päähän.

6. Muista tauot. Tauot on myös tärkeitä jaksamisen kannalta. Etsi itsellesi sopiva rytmitys lukemiselle. Mulla toimii parhaiten, että luen tunnin putkeen ja pidän 10 minsan tauon. Joillakin toimii 5 minsan puolen tunnin väein jne. Lisäksi pidän tunnin mittaisen ruokatauon, jonka aikana yleensä syön jotain nopeaa lounasta ja käyn puolen tunnin lenkillä. Vapaapäivinä kävelen tauon aikana reilut pari kilsaa kirjastoon. Saan siis kivasti pätkäistyä lukupäivän, hieman muuta ajateltavaa sekä raitista ilmaa ja liikuntaa keholle. Mulla taukojen tehokkuus vaihtelee. Välillä makaan sohvalla ja nuokun, välillä räplään kännykkää, välillä käyn ulkona, siivoan tai jumppaan. Käytä tauot tehokkaasti, mutta yhtenä vinkkinä voin sanoa, että älä avaa tietokonetta. Sinne helposti unohtaa itsensä kauemmaksikin aikaa.

kauppatieteet pääsykoevinkkejä (3)

7. Hiljennä puhelin. Laita puhelin äänettömälle tai sulje se kokonaan. Vie se vaikka toiseen huoneeseen. Tällöin lukeminen ei kokoajan häiriinny ja keskeyty viesteistä tai facebook ilmoituksista. Saat myös itse päätää, koska sinulla on aikaa katsoa puhelinta, kun piippaukset eivät tee sitä päätöstä puolestasi.

8. Priorisoi menot. Lukeminen, liikunta, syöminen ja uni tulisi olla tärkeysjärjestyksen alkupäässä kevään aikana. Ehkä ikävin asia on sanoa kerta toisensa jälkeen kavereille, että en kerkeä, mä luen. Mutta onneksi tämä on vain yksi kevät koko elämästä eli sitä aikaa tulee vielä myöhemmin. Tietenkin välillä pitää heittää aivot narikkaan ja saada muuta mietittävää kuin lukeminen ja nähdä niitä kavereita ja pitää vapaa-aikaa. Illat ja viikonloput ovat useimmilla vapaata lukemisesta, joten silloin kyllä kerkeää tehdä muutakin. Mä tosin oon vielä töissä usein illat ja välillä viikonloput, joten mulle vapaa-ajan viettäminen on välillä vaikeaa..

9. Tee opiskelusta mielekästä. Mulla mielekkyyteen vaikuttaa ensinnäkin opiskeluympäristö. Mulla esimerkiksi kodin siisteys, luonnonvalo ja vaikka kukat keittiönpöydällä vaikuttaa mielialaan. Siksi mun lukupäivä alkaa usein siivoamisella ja kaihtimien avaamisella, koska silloin on kivempi lukea. Yritän pitää myös työpöydän siistinä ja opiskeluvälineet järjestyksessä. Lisäksi (uudet) opiskeluvälineet motivoi mua lukemaan eli värikkäät vihot ja tussit sävysävyyn kirjojen kanssa piti ostaa ja tietenkin pinkki laskin.

kauppatieteet pääsykoevinkkejä (6)


10. Palkitse itseäsi. Palkitse itseäsi, kun olet saavuttanut jonkun välitavoitteen. Osta joku kiva juttu, minkä olet halunnut, pidä herkutteluhetki, näe kaveria tai ihan mitä vaan. Tai lupaa itsellesi, että vasta niin ja niin monen lukutunnin jälkeen saat katsoa uuden jakson lempparisarjasta. Mieti jokin isompi palkinto, minkä saat pääsykokeiden jälkeen ja mikä motivoi. Itselläni isompana motivaattorina on kylpyläreissu Tallinnaan. Eli mua motivoi tieto siitä, että pääsee rentoutumaan kunnolla heti pääsykokeiden jälkeen, kunhan jaksaa lukea tämän kevään täysillä. Isompi palkinto voi yhtä hyvin ola vaikka viikon reissu etelään tai uusien kenkien ostaminen pääsykokeen jälkeen. Mikä tahansa, mikä motivoi just sua!

+1. Älä väsytä itseäsi. Muista kuitenkin myös se vapaa-aika sopivassa suhteessa lukemiseen. Joskus on ihan okei pitää täysi vapaapäivä suunnitellun lukupäivän sijasta, jos stressi ja ahdistus meinaa ottaa vallan. Korostan edelleen unen ja liikunnan tärkeyttä. Tee kaikkea mistä pidät ja vietä aikaa kavereiden kanssa. Rentoudu välillä.Uskon että sulla ja myös mulla on mahdollisuudet päästä kouluun, jos tekee tarpeeksi töitä sen eteen. Pääsykoepäivänä pitää olla semmoinen olo, että on tehnyt kaiken mihin pystyi ja ansaitsee sen opiskelupaikan. Ja mikä tärkeintä: Usko itseesi.


Oliko näistä vinkeistä apua? Minkä alan pääsykokeisiin luette?
Tsemppiä! :)

12 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus Emmiina! Hyödyllisiä vinkkejä, joista on varmasti monelle apua! :)

  http://olderthanyesterday.blogspot.com.es/

  VastaaPoista
 2. Itelläni ei oo tällä hetkellä pääsykoelukemista, mutta keväällä tuli kyllä luettua ylppäreihin. Ite luin lähes aina omalla sängyllä samassa asennossa, kun mulle ei yhtään sovi lukeminen pöydän ääressä. Lukeminen voi olla ihan mukavaa, jos tilanteesta tekee mahdollisimman kivan. : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle taas ei sovi yhtään sängyllä lukeminen, koska nukahdan melkein poikkeuksetta jossakin vaiheessa ja joku paikka kipeytyy aina. :D haha, eri ihmisille sopii ihan eri jutut mutta tärkeintä on että löytää ne itelleen sopivimmat tavat lukea. :) Niimpä!

   Poista
 3. Sulle on pieni tunnustus mun blogissa :)

  http://elaimetjaelamaa.blogspot.fi/2016/04/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
 4. Vitsi mä kadehdin sun motivaatioo ja omistautumista! Haen ekaa kertaa okl:n, pääsykokeet 5 päivän päästä ja oon ihan hukassa vielä. Onneks on pari muutaki vaihtoehtoa, mitkä vaatii vähän vähemmän lukemista...
  Tsemppiä!
  -Ex-naapuri :*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, välillä kyllä meinaa mullakin motivaatio katoilla.. :) Kertaat vaan vielä tärkeimmät jutut läpi ja luotat omiin kykyihin niin hyvin se menee! Kiitos ja tsemppiä sullekkin kokeisiin! :)
   Mua jäi kyllä ihan kamalasti häirittemään kun en keksi kuka sä oot! :D

   Poista
  2. Hahah, olinko liian salaperäinen? Maria. :D

   Poista
  3. Olit! :D oli mulla kaks aavistusta nii ainaki toinen meni oikein :p

   Poista
 5. Todella hyvä postaus sain monia uusia vinkkejä kokeisiin lukemiseen, koska samat keinothan ne siihenkin toimii.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!♥